Filatelija Banner


KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI


Vrednotenje in vrednost znamkO vrednosti in vrednotenju znamk dobivam veliko vprašanj. Večini odgovarjam osebno, nekaj odgovorov pa sem tudi objavil. Vedno sem želel o tem napisati čim bolj popoln članek, ki bi razjasnil vsaj nekatere vrednostne dileme, z njim bi odgovoril vsem bodočim spraševalcem v nekaj besedah: poglej poglavje tam in tam, in šele potem, če nisi našel zadovoljivega odgovora, se oglasi. Dovolj mi je namreč bogatašev z nekaj znamkami, ki jim vljudno odgovorim, potem pa reagirajo užaljeno, kot da sem jim odnesel milijone. Dovolj mi je tudi gledanja srečnih obrazov, ki si bodo nakupili to in ono, samo da rečem čarobne besede o vrednosti, ko mi bodo pokazali svoj zaklad. Potem pa razočaranje in odpor, morda pomisleki na goljufijo, a saj ne kupujem, samo povem, ocenjujem in svetujem. Lahko se obrnejo na drugega, morda bo ocena drugačna, a na koncu bo realnost trga povedala svoje.

znamke s poštno vsebino

Znamke s poštno vsebino so pogoste in iskane.

Pri zbiranju znamk je najprej treba razumeti, da je to hobi kot vsak drug in da užitki ob tem stanejo, kot stanejo tenisača: lopar, copati dres, termin; lovca: članarina, puška, trofeja; kolesarja: oprema, kolo, rezervni deli itd. Kateri od hobijev bo dražji je odvisno od našega zanimanja, okusa in zagnanosti. Kateri hobi bo po določenem času vrnil vsaj delno stroške pa je odvisno od ohranjenosti rekvizitov: kolesa, loparja, puške, albuma in znamk. Daleč so že časi, ko so znamke dejansko bile vrednost, ker se jih je ohranilo malo, različnih v enakosti zaradi ročne izdelave klišejev, večkratnega mešanja barv, mnogih ponatisov, slabega rezanja itd.. Klasika v filateliji preprosto ne obstaja več. Takrat je povpraševanje raslo celo stoletje z ekspanzijo filatelistov. So primeri z ohranjeno eno samo znamko, ali enim četverčkom, ali nekaj desetimi, toda to ni filatelija in teh znamk navadno nimajo filatelisti. Lastniki jih običajno niti ne vidijo, le kupijo jih in ko se jim zazdi, prodajo. Ali bodo s tem zaslužili ali ne, tega ne vedo. Vsak samo upa in računa. A če kupca ni in ga ne bo, o tem časopisi ne pišejo, le o presežkih, ki lahko zavedejo nepoučene ljudi.

znamka ohranjena v enem primerku

Znamka, ki se je ohranila samo v enem primerku.

Lahko zapišem, da znamke vrednotimo tako kot vsako drugo kupljeno ali izbrano blago, ki si ga ogledamo, preizkusimo, izmerimo, ter če smo zadovoljni tudi kupimo, shranimo ali pa pustimo.


NAZAJ        DOMOV        NAPREJ