Filatelija Banner


KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI


Nominalna vrednost znamk

Znamka ima najprej nominalno vrednost, enostavno jo imenujemo tudi nominalna ali "šalterska" cena, ki je izražena s številko, črko, besedo, barvo, sliko ali besedilom, zato uporabljamo tudi skupni izraz nazivna ali imenska vrednost. Če se ta vrednost sklada s potrebnim plačilom za določeno poštno storitev, potem je to istočasno tudi frankirna ali frankaturna vrednost, ki ima včasih tudi dodatek za prispevek z določenim namenom. Vse te navedene oznake vrednosti, v bistvu gre za eno samo, so zanimive zato, ker je za zanjo možno kupiti poštno vrednotnico (znamko) ob izidu in še nekaj časa po tem.

znamke nominalna vrednost

Nominalna vrednost je na znamkah vpisana v razponu neke denarne enote od 0,001 do nekaj deset milijard.

Znamka po izidu preide na področje filatelije, kot čista (nežigosana, neuporabljena), kjer se kupec odreče pravici do določene poštne storitve, ali rabljena (razveljavljena, žigosana) kjer je svojo nalogo že opravila in nastopi v novi vlogi, v kateri pridobi nekakšno posebno uporabno (namensko) vrednost in tudi trgovsko, če se pojavi na specifičnem filatelističnem trgu.

znamke črkovna nominalna vrednost

Nominalna vrednost s črkovno oznako in poenoteno ilustracijo od A-D ...

Filatelisti še nekaj časa po izidu znamk pri prodaji ali menjavi čistih znamk uporabljajo nominalno vrednost, saj znamko še vedno lahko vsak trenutek uporabimo tudi kot poštno veljavno plačilo sredstvo. Tudi za zamenjavo novejših znamk drugih držav ni problemov, saj so znana devizna razmerja (tečaji) in tako lahko vrednost hitro preračunamo. K tej vrednosti se pojavijo tudi pribitki, ki so že stvar dogovora ali razumevanja, zaradi stroškov pošiljanja in morda tudi zaradi ohranjanja kvalitete. Preračunavanje se je z uvedbo evra še nekoliko poenostavilo vsaj za zbiralce s področja Evrope. Za novejše žigosane znamke, če se menjavajo, se prav tako lahko uporablja tečaj valute, in se pri prodaji upošteva dogovorjen razumljiv odbitek od cene čistih znamk.

znamke črkovna nominalna vrednost

... in s polepšanim raznolikim videzom od E-H.

Koliko časa po izidu znamk je primerno prodajati po zgoraj navedenem načinu je odvisno od države in njene inflacije. Tudi ponudniki sami si ta čas prilagajajo ceno po svoje in verjeti je, da upoštevajo tudi druge ponudbe in povpraševanje. V vsakem primeru gre za prodajo ali menjavo še poštno veljavnih znamk. S tem niso mišljeni izjemneži, med katerimi najbrž vodijo ZDA, katerih vse izdane znamke po letu 1851 še vedno poštno veljajo. Tako stare in dobro ohranjene znamke imajo pač svojo ceno, toda za krajše časovno obdobje bi veljalo znamkam popraviti nominalno vrednost na ceno sedanje poštne usluge in tako izničiti odmaknjenost, oz. dobiti prilagojeno prodajno ceno.


NAZAJ        DOMOV        NAPREJ