Filatelija Banner


KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI


Poštni žigi v praksi

V praksi se poštni žigi nekoliko razlikujejo od teoretične grafične razporeditve, saj jih uporabnik (pošta) prav rad izkoristi še za svoje drugačne potrebe, oziroma proste dele ponudi za plačane storitve kot so: reklamni slogani, druge informacije, opozorila itd. Zato je treba posebej gledati poštni del žiga, obrobje pa tako večinoma nima povezave s filatelijo.

znamke enokrožni okrogli žig

Enostavni enokrožni okrogli žig, ki se v praksi največ uporablja, je lahko različne velikosti, ima lahko dodatne neobvezne napise (srednji) ali je celo nekoliko dekoriran (desni), da spremeni izgled.

okrogli enokrožni žig z mostom

Okrogli enokrožni žig z mostom (levo), na katerega največkrat zapišejo datum, ter dvema odsekanima polkrogoma in skoraj enak žig (desno) brez vidno začrtanega mostu, le z dvema odsekanima polkrogoma, ki jih imenujemo tudi segmenta, koristno uporabljena za švicarski križ (zgoraj) in oznako žiga (spodaj).

okrogli enokrožni žig s polnilom

Enaka žiga kot prejšnja (levo in sredina) le da imata odsekana polkroga (segmenta) rešetkasto zapolnjena. Desno pa je okrogli eno krožni žig s vstavljenim priobljenim pravokotnikom v sredini.

okrogli enokrožni žig kombinirani

Okrogli enokrožni žig, kateremu je krožnica kombinirana s črto, imenom in ilustracijo, posebej uporabljen ob mednarodnem sejmu in srečanju zbiralcev v Veroni.

okrogli dvokrožni žig

Enostavni okrogli dvokrožni žig (levo) in enak žig z mostom (desno).

okrogli enokrožni strojni žig

Okrogli enokrožni strojni žig z mostom in sporočilnim delom (levo), namenjenim poštnim uporabnikom, da je potrebno znamko lepi desno zgoraj. Na desni razglednici pa je enakemu žigu prislonjeno vabilo na 7. Državni zbor sokolov.

okrogli dvokrožni žig z rešetko

Enostavni okrogli dvokrožni žig z rešetkasto dekoriranima neomejenima polkrogoma (levo) in z vstavljenim pravokotnikom (desno) v enostavni dvokrožni žig.

osemkotni ćrtasti žig

Osemkotni črtasti dohodni žig (levo) z vključenimi podatki, ko so istočasno na odhodni pošti že uporabljali okrogli enokrožni žig.

pravokotni dvopredalčni žig

Pravokotni dvopredalčni žig z zaobljenimi vogali (levo) in enostavni enokrožni ovalni žig (desno).

različni poštni žigi

Z leve proti desni je še nekaj različno oblikovanih žigov: enokrožni žig z rahlo nagubanim robom, enokrožni obročasti žig, okrogli štirikrožni nemi žig, dvojni ovalni nemi žig in točkasti kvadratni številčni žig.

različni poštni žigi

Z leve proti desni je dvokrožno točkasti žig z notranjo linijsko obrobo, enojni ovalni žig z mostom in odsekanima polkrogoma, gredasti ovalni številčni žig in navaden dvokrožni žig s zapolnili med tekstom znotraj medkrožnega prostora.


NAZAJ        DOMOV        NAPREJ