Filatelija Banner

KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI

PREDGOVOR

Spoštovani gostje naše domače strani

Veseli nas, da ste to stran našli in upamo, da si jo boste z zanimanjem ogledali v vseh ponujenih razdelkih. Nastala je na podlagi pripravljenega rokopisa za knjigo in kasneje po njem oblikovane razstave, ki je bila prikazana v petih različnih krajih v Sloveniji. Množičnega zanimanja ni vzbudila, zato pa so tisti, ki so kdajkoli že zbirali znamke in v njih to veselje še vedno tli, gradivo pregledali toliko bolj podrobno in izrazili svoje zadovoljstvo nad videnim. Čuditi se je bilo, da so tudi mnogi že izkušeni zbiralci znamk v tem gradivu našli sive lise svojega znanja, čeprav vsebina ni bila namenjena njim. Namen razstave je bil predvsem nuditi osnovna znanja mlajšim začetnikom, da ko prerastejo prvi napad zbiralske strasti, to je zbiranje miniaturnih sličic, pridobijo toliko znanja, da jih zamika z zbiranjem nadaljevati.

Razstava

Enak namen ohranjamo tudi v elektronski obliki in s tem opuščamo dosedanje načine posredovanja znanja. Predvsem želimo s tekstom in primeri razložiti vse pojme, ki jih filatelisti pri medsebojnem komuniciranju uporabljajo tako, da se boste tudi začetniki lažje sporazumevali s prekaljenimi zbiralci. Nato se bomo lotili tudi tehnične zapletenosti poštnih znamk in skušali na najenostavnejši način opisati in prikazati možnosti odpiranja poti do zanimivih skrivnosti filatelije. S posameznimi članki bomo osvetlili sklope vprašanj in jih povezali v celoto. Na vaša konkretna vprašanja bomo odgovorili večinoma tako, da bodo to lahko prebirali tudi drugi, na vašo željo pa smo pripravljeni vzpostaviti tudi osebni kontakt.

Še nekaj spodbudnih idej se nam poraja ob izpopolnjevanju strani: omogočiti čim več povezav z drugimi zbiralci, ponuditi zamenjavo znamk in ostalega materiala, tekmovati v pridobljenem znanju in podobno. Želimo si, da tudi vi razmislite o idejah, ki bi povečale učinek osnovnega namena in nam te sporočate, za kar vam bomo hvaležni. Veseli bomo tudi vašega vsakega nadaljnjega pregleda naše strani, mi pa se bomo trudili, da neboste razočarani.

 

Dobrodošli in lepo pozdravljeni!

 

Avtor: Herman ing. BOLE
Uredil:Boris BOLE


NAZAJ        DOMOV        NAPREJ