Filatelija Banner


KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI


Običajne poštne pošiljke

Mnogi zbiralci najdejo zanimivosti tudi na običajnih poštnih pošiljkah. Zanima jih vse: od žiga, raznih drugih odtisov, dotiskov in pretiskov, nalepnic, pa do ugotavljanja iztrošenosti žigosnih naprav. Vse kar je v zvezi s pošto in obdelavo pošiljk je lahko filatelistični material, treba ga je le najti, primerno obdelati in ustrezno interpretirati.

razglednica 1889 Avstrija

Avstrija: razglednica iz leta 1899 ima enokrožni odhodni žig, kakršnega so v tistem času pričeli uvajati. Žig prihoda v Gradec pa je črtasti žig, ki je bil takrat že v opuščanju.

razglednica topniško povelstvo Avstrija

Avstrija: dvokrožni žig z mostom in slovenskim imenom Velikovec, je odtisnjen čez silhueto znamke. Razglednico je poslal vojak na služenju iz Topniškega poveljstav 2. bataljona (žig desno zgoraj).

žig z valovitimi črtami Jugoslavija

Jugoslavija: že zgodaj so se uveljavili avtomatski poštni žigi, z valovitimi črtami, posnetkom ročnega žiga in pogosto dodanim informativnim ali reklamnim tekstom.

Žig Novo mesto Slovenija

Slovenija: nekateri zbirajo žige vseh pošt po poštnih številkah. Ko smo v Sloveniji skrajšali poštno številko za šestico (68000), so pričeli zbirko znova (8000 Novo mesto). Pri tem ugotavljajo spremembe, obrabe in zamenjave žigov.

okrogel berljiv žig Jugoslavija

Jugoslavija: nekateri zbiralci imajo radi čim manj pokrite znamke z žigom, drugi pa želijo, da je cel žig (ročni) odtisnjen na znamki in tudi lepo berljiv.

dodani žig Italija

Italija: k zbiranju sodijo tudi, včasih so še bolj zanimivi, dodani žigi. Na primerku sta nepoštna žiga koncentracijskega taborišča v Iserni, ter žig o opravljeni cenzuri.

letalska pošta SSSR

SSSR: filatelistično se zbira tudi poštno dodane žige, kot sta na prikazani celini. Zanimive pa so tudi nalepke za avionsko pošto, priporočeno ali nujno pošiljko, doplačilo, itd.

žig naknadno razvrednoteno Slovenija

Slovenija: na razglednici iz Egipta niso bile z žigom uničene znamke. To je naknadno storila Pošta Slovenije z žigom "naknadno razvrednoteno" in znakom pošte - rog. Za zbiralce bi bilo še bolj zanimivo, če bi žig vseboval tudi datum dejanja in poštno številko.

odtis poštnega stroja Švica

Švica: pojav odtisa poštnih strojev (rdeči) je prinesel novo področje zbiranja. Ročni žig polek je bil potreben samo v začetnem obdobju. Tak stroj se je lahko nahajal tudi pri pravni osebi z večjo količino dnevnih pošiljk.

odtis poštnega stroja Avstrija

Avstrija: odtis poštnega stroja sestavljen iz treh delov: frankature z upisom poštne uprave, emitacija žiga s krajem in datumom, ter splošno informacijo o podjetju. Tak odtis je običajno odtisnjen direktno na ovitek, v tem primeru, pa je odtisnjen na samolepilno etiketo.

nalepka poštnega stroja Slovenija

Slovenija: zbirajo se tudi nalepke poštnih strojev, ki nadomeščajo znamko in poštni žig. Mnogi pa tudi zbirajo različne dotiske na ovitke, kar pa ni poštni material.

inflacija na znamkah Jugoslavija

Jugoslavija: za filateliste so zanimiva tudi obdobja inflacije, kjer pošta najde različne pristope za porabo zaloge razvrednotenih znamk, kot tudi prostora na ovitku.


NAZAJ        DOMOV        NAPREJ