Filatelija Banner


KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI


Ovitek prvega dne (OPD)

OVITEK PRVEGA DNE (OPD), med filatelisti poznan tudi pod kratico FDC (first day cover), izda pošta ob skoraj vsaki priložnostni izdaji znamk. Ovitek je z leve strani ilustriran in opremljen s priložnostnim tekstom. Desno zgoraj so nalepljene znamke, ki so bile ta dan izdane. Lahko je cela serija, njen del ali posamezna znamka. Uporabljeni žig je posebej oblikovan za to priložnost, v njem pa mora bit datum in napis - prvi dan.

Prvi ovitek prvega dne Slovenija

Uradno izdan ovitek prvega dne, s prvo serijo rednih poštnih znamk Slovenije.

Oviteg prvega dne osebna varianta

Na hitro izdelana osebna varianta OPD, ki ima poleg priložnostnega žiga tudi dnevni poštni žig z enakim datumom. Ovitek je bil potovan.

Ovitek prvega dne Planica 1994

OPD ob izidu znamke Planica 1994 in žigom prvega dne 17.3.1994 (desno). Levo zgoraj je priložnostni žig te prireditve z datumom 20.3.1994. V sredini je dodan žig, ki je nastal takoj po preskočenih 200 metrih.

Ovitek prvega dne osebna izdelava

Samostojno oblikovani OPD, ob izidu znamk 23.6.2000. Uporabljena sta dva priložnostna žiga za različni izdaji. Pomanjkljivost je, da pri redni izdaji grajske stavbe manjka znamka oznake A v desnem kotu, ter dnevni poštni žig, ker je ovitek dejansko potoval, a to ni potrjeno.

ovitek prvega dne Rusija

SSSR: serija znamk iz zgodovine Sovjetske Rusije je izšla skupaj z blokom, ki je na predstavljenem OPD samostojno žigosan.

ovitek prvega dne Norveška

Norveška: Lepo in sodobno oblikovan OPD ob izidu znamk Eureka, s katerim so počastili ministrsko konferenco namenjeno tej vsebini.

ovitek prvega dne Italija

Italija: Uradna izdaja OPD z znamkama ob 100. obletnici UPU. Žig nosi ime pošte, na kateri je bil v uporabi.

ovitek prvega dne Italija

Italija: Mnoge trgovine s filatelističnim materialom izdajo na svoj način oblikovane OPD in jih žigosajo na pošti. Vse bolj pa oblikujejo OPD tudi filatelisti sami.


NAZAJ        DOMOV        NAPREJ