Filatelija Banner


KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI


Maksimum karta (MK)

Ob redkih priložnostih jo izda Poštna uprava istočasno z izidom znamke in žigom prvega dne. Je razglednica, ki naj bi kar v največji meri posnemala vsebino izdane znamke. Znamka je nalepljena na slikovni strani razglednice tako, da ne prekriva pomembnih delov slike. Znamka je žigosana z žigom prvega dne. Filatelisti vedno bolj sestavljajo svoje različice maksimum kart, včasih celo bolj atraktivno kot to počne Poštna uprava. Žigosajo jih, poleg žiga prvega dne, tudi s priložnostnimi žigi ali celo kar z dnevnim žigom.

maksimum karta Slovenija

Uradna maksimum karta 3. svetovnega prvenstva službenih psov 1992 v Ljubljani predstavlja Kraškega ovčarja.

Maksimum karta velodrom Slovenija

znamka Svetovno mladinsko prvenstvo v kolesarstvu Novo mesto Slovenija

Nekateri so si izdelali maksimum karto ob Svetovnem mladinskem prvenstvu v kolesarstvu iz razglednice velodroma v Novem mestu in z za to priložnost izdano znamko.

   slika Ivana Kobilica

znamka Ivana Kobilica Jugoslavija

Če bi izdelali maksimum karto z jugoslovansko znamko Ivane Kobilce, bi bila reprodukcija slike na znamki in razglednici popolnoma usklajena. Mnogi filatelisti želijo narediti prav to.

razglednica Prem Dragotin Kette

Primerna razglednica za izdelavo maksimum karte ob 125. obletnici rojstva Dragotina Ketteja. Rojstni kraj Prem z obnovljeno sobo na njegovem domu. Toda znamka, ki je ob tej obletnici izšla motivno ni primerna.


NAZAJ        DOMOV        NAPREJ