Filatelija Banner


KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI


Delovno mesto filatelista

UNIVERZA V LJUBLJANI - FAKULTETA ZA ARHITEKTURO
DELOVNO MESTO FILATELISTA
Izpitna vaja: Oblikovanje predmetov
Izdelala Meta Eržen, mentor prof. Janez Suhadolc
November 2004

Nekaj podatkov o ohranjevanju znamk

  • Optimalni pogoji za hranjenje znamk so v bančnem sefu, posebej prirejenim za čuvanje umetniških del, kjer se vsi pogoji uravnavajo z avtomatskimi napravami. Težko je to doseči doma, kjer ni primernega prostora ali pa ga uporablja več oseb za različne namene.
  • Prvi pogoj za ohranjanje znamk je večji prostor, kar upočasni spreminjanje klime v njem, s čim manj uporabniki, kar omogoča boljšo kontrolo nad klimatskim dogajanjem v prostoru.
  • Pozimi se temperaturo zraka kjer hranimo znamke vzdržuje med 16 in 18 °C, v ostalem času pustimo, da se klima v prostoru oblikuje po naravni poti. Prezračujemo le do največ 10 minut na dan, s tem, da so znamke zaprte v omari in skrite pred sončnimi žarki. Tako uravnana klima bo imela ob poletni vročini največ 23 °C in povprečno vlažnost 45 do 50 %.
  • Delovno mesto mora biti dobro osvetljeno z dnevno in umetno svetlobo, vendar skrito pred močnim soncem.
  • Imeti mora kar nekaj prostora za delo, prostor za dobro ureditev delovnega orodja, veliko zalogo stalno potrebne literature (katalogi) in manjši prostor za sprotno odlaganje albumov, ki so sicer shranjeni drugje (mikro klima, primerna embalaža, način postavitve albumov, …).
  • Velikega pomena je samo nalaganje materiala - albumi naj stojijo pokonci, stiskajo se le toliko, da ohranjajo pokončno držo (se ne tiščijo in niso toliko razmaknjeni, da se krivijo),
  • Danes imajo pomembno vlogo pri delu filatelista računalnik, skener in printer.

delovno mesto filatelista

Zasnova delovnega mesta

  • Delovno mesto je zasnovano v skladu z navedenimi pogoji za delo, miza je oblikovana v obliki črke "L", kar omogoča iztočasno uporabo delovne površine za delo na računalniku in zlaganje na mizi. Potrebno orodje, literatura in nekaj albumov so pospravljeni v vertikalni steni. Ta je v spodnjem delu prilagojena odlaganju orodij, zgoraj pa so omarice s steklenimi drsnimi vratci (albumi so vsaj nekoliko zaščiteni pred vlago in toploto; steklo omogoča, da jih uporabnik vidi in jih čim manj premika). Pod mizo sta dve pomični omarici namenjeni računalniku in hranjenju potrebnega orodja, ki je tako zaščiteno pred prahom.
  • Ker filatelist veliko sedi, pri svojem delu potrebuje primeren in udoben stol. Izbiro le tega si izbere in prilagodi vsak sam.
  • Tudi svetila bo najbolje izbral in si z njimi najprimerneje opremil delovno mesto filatelist sam.

delovno mesto filatelista

Komentar urednika

Zahvaljujemo se zgoraj navedeni instituciji in imenovanim posameznikom, da so smatrali filatelista in njegovo delo za tako pomembno, da si je zaslužilo njihovo pozornost in so se strokovno lotili oblikovanja njegovega delovnega mesta.

Oblikovano delovno mesto zajema vse glavne potrebe filatelista pri svojem delu. Upošteva prostor za sodobno opremo, ki je nujna, kot tudi prostor za različna orodja, ki so specifična pri obdelovanju različne filatelistične vsebine. Dovolj prostora pušča za potrebno literaturo ter sprotno odlaganje dobljenega in urejenega materiala. Sedalo in svetlobo pa naj bi si uredil vsak po svoji želji in okusu. Posebno pri svetlobi je potrebno poudariti pravilno in dovoljšnjo osvetljenost z umetno svetlobo, dočim je dnevna svetloba (brez direktnega sonca) nujno potrebna predvsem filatelistom, ki se ukvarjajo s "klasiko" ali posebej proučujejo barve. Pri tem je potrebno posebej razmisliti, da si priročno uredimo vključevanje in izključevanje umetne svetlobe za primere, ko proučujemo ali ugotavljamo nanose fosfornih in fluorescentnih substanc. Delovno mesto filatelista ne zahteva veliko specifičnih posebnosti, zato se mu bomo v praksi lažje približali v predlagani obliki in si tako olajšali delo. Stremljenje za najboljšim je prvo vodilo k izboljšanju obstoječega.


NAZAJ        DOMOV        NAPREJ